Ohjeet PilkkiFest-pilkkikisaan osallistujille

  • Osta sinulle sopiva lippu täältä
  • Tapahtumapäivänä pakkaa mukaan lämpimästi vaatetta, sääntöjen mukainen pilkkivarustus, retkituoli ja mestaripilkkijän asenne.
  • Paikan päällä ilmoittaudu ja näytä lippusi. Voit ilmoittautua klo 12:00 alkaen. Kisa alkaa klo 12:30.   Vain klo 14:00 mennessä lipun kanssa ilmoittautuneet osallistuvat kisaan. 
  • Kairaa itsellesi avanto
  • Kun saat voittajakalan, tuo se mitattavaksi ja punnittavaksi ilmoittautumispisteelle klo 15:30 mennessä. 
  • Voittaja julistetaan klo 16:00, jonka jälkeen jaetaan hamuttu PilkkiFest-mestaruustitteli ja muut palkinnot.

10 kultaista sääntöä kohti mestaruutta

1 § Kilpailu on avoin kaikille. Kilpailijan tulee tutustua kilpailusääntöihin ja noudattaa niitä. Kilpailussa pilkitään yleisessä sarjassa, lasten sarjassa sekä joukkuesarjassa. Kilpailua valvoo tapahtuman henkilöstö ja tapahtuman järjestäjät, jotka toimivat myös ylituomareina kisassa. Mikäli ylituomaristo havaitsee sääntörikkeitä jonkun kilpailijan tai joukkueen toiminnassa, hänet/heidät voidaan hylätä kisasta ylituomareiden yhteisellä päätöksellä. Eli älä pöljäile.

2 § Osallistumismaksu määräytyy sen mukaan, mihin sarjaan osallistut. Osallistumismaksu koskee yhtä henkilöä yhdellä pilkkivavalla. Eli mikäli joukkueessanne on vaikkapa neljä henkilöä, joista jokaisella on oma pilkki, muodostuu osallistumismaksu neljän pilkkivavan mukaan. Ei siis ole vaikeaa matematiikkaa! Osallistumismaksut näet mm. Lippu.fi Lippukaupasta.

3 § Kilpailuaika on klo 12:30-15:30. Pilkkikilpailun alkamis- ja päättymisaika osoitetaan selvällä äänimerkillä. Pilkkimistä ei saa aloittaa ennen aloitusmerkkiä, ja pilkkiminen on lopetettava heti päättymismerkkiin, minkä jälkeen on siirryttävä välittömästi, 15 min siirtymäajan kuluessa, punnitusalueelle. Lopullisten punnitusten jälkeen suoritetaan palkintojenjako.

4 § Kilpailualue on merkitty karttaan. Pilkkiminen kisamielessä tämän alueen ulkopuolella on kielletty. Myös kairaaminen ja pilkkiminen liian lähelle (min 3 m etäisyys) toisen kilpailijan avantoa on kielletty. Poikkeuksena joukkueena kisaavat, jotka voivat pilkkiä niin lähekkäin kuin haluavat. Jos etäisyyksistä tullee riitaa, niin tullaan mittanauhan kanssa paikalle ja kätellään sovinnon merkiksi. Se joka oli väärässä, ostaa vaikka kahvin toiselle korvaukseksi mielipahasta. Sitten myös sellainen, että varusteiden vieminen kilpailualueelle ennen kilpailua ja niiden jättäminen kilpailualueelle kilpailun jälkeen on kielletty. Älä kuitenkaan masennu. Aika moni asia on hyväksyttyä.

5 § Esimerkiksi akkukairan käyttö on hyväksyttävää. Akkukairalla saa kuitenkin porata vain yhden avannon kerrallaan (eli kairatusta avannosta tulee aina pilkkiä ennen kuin saa porata uuden avannon). Eli ei lähetä etukäteen tekemään reikäjuustoa jäästä. Kilpailija saa hallita vain yhtä pilkkiavantoa kerrallaan. Kilpailun aikana jääkairaa ei saa jättää lumelle tai jäälle makaamaan, vaan se on kairattava pilkkimisen ajaksi pystyyn. Kaikuluotaimen ja muiden sähköelektronisten tai moottorikäyttöisten apuvälineiden käyttö on kielletty. Puhelinta saat räplätä jos se siltä tuntuu. Kilpailualueella liikutaan sitten jalan, kairan teräsuoja paikallaan ja akkukairojen akut irrotettuna. Turvallisuusjuttuja you know 😉

6 § Kilpailija saa käyttää vain yhtä (1) vapaa kerrallaan vedessä. Pilkissä saa olla vain yksi koukku tai kolmihaarainen koukku, mormuska tai tasapainopilkki. Eli siiman päähän yksi pilkki eikä rakennella mitään jatkohimmeleitä. Syötin on oltava pilkin koukussa. Houkuttimien käyttö kuten ryynien, matojen, toukkien tms. pudottaminen avantoon on kielletty. Ns. mäskäämisestä kiinni jäänyttä odottaa paheksuvat katseet ja ikävät selän takana kerrotut jutut, joista osa ei ole edes totta. Kaikenlaisten liima- ja taikinasyöttien käyttö myös kielletty.

7§. Kilpailukalaksi hyväksytään kaikki kalat lukuun ottamatta kyseisessä vesistössä olevat rauhoitetut ja/tai alamittaiset kalat. Tarkista ajankohtaiset alamitat ja rauhoitukset Oulun kaupungin infosivuilta täältä.

8 § Kalastetaan vastuullisesti. Saaliiksi saatu kala edellytetään tapettavaksi ja hyötykäytettäväksi. Mitään saaliskaloja ei saa jättää jäälle, eikä työntää takaisin avantoon, pois lukien lain määräämät alamittaiset/rauhoitetut kalat, jotka tulee laittaa takaisin avantoon elävänä vahingoittamatta niitä. Mikäli päätät ottaa kalan saaliiksi, olet siitä vastuussa ja se on sinun. Järjestäjä ei ole velvollinen ottamaan saaliiksi saatuja kaloja haltuunsa. Mikäli et tiedä mitä saaliskalallasi tekisit, niin kanssakilpailijoilla on varmasti hyviä kalaruokareseptejä muistissa.

9 § Painavin saaliskala ratkaisee mestarin. Jos useamman kalan paino on palkintosijojen kohdalla sama, sijoitus ratkaistaan kalan pituudella. Mikäli pituuskin on identtinen, voittaja arvotaan.

10 § Pidä hauskaa. Nauti kelistä ja tunnelmasta. Syö mahasi täyteen tapahtumakojujen herkkuja ja kunnioita saaliskalojasi ja kanssakilpailijoitasi. Mikäli päädyt palkintosijoille, muista mainita siitä kaikille ja kävele selkä suorana ja rinta röyhevänä ainakin viikon ajan.

Pilkkijöiden tukena

Hätälä Oy

Menossa mukana Hätälä - kalaherkut Oulusta koko Suomen ruokapöytiin. Hätälän väki toivottaa kireitä siimoja pilkkijöille! 

Kaleva Media

Kaleva Media on pohjoissuomalainen monimediayhtiö, joka tarjoaa paikallisesti kiinnostavia sisältöjä, palvelumalleja ja -alustoja. Medialiiketoiminta panostaa laadukkaaseen journalismiin, sisältötuotteisiin sekä mainonnan kokonaisratkaisuihin erilaisissa digitaalisissa kanavissa ja painetussa mediassa. Monipuoliset palvelumme rikastuttavat ja helpottavat paikallisten ihmisten, yritysten ja yhteisöiden elämää.

Pohjoisen Polut

Pohjoisen Polut on Kaleva Median uusi, tammikuussa 2022 aloittanut tilattava verkkolehti, joka tarjoaa lukijoille pohjoisen luontoon liittyviä sisältöjä. Pohjoisen Poluilla on oma, joka päivä päivittyvä sivusto. Luontoaiheiseen sisältöön keskittyvä verkkolehti muun muassa auttaa lukijaa valmistautumaan retkelle, rohkaisee lähtemään luontoon ja toteuttamaan omia haaveitaan sekä tarjoaa koukuttavia luontosisältöjä kotisohvalla nautittavaksi. 

Hauru Oy

Hauru on paikallinen oululainen kiertotalouden innovatiivinen toimija, jonka palvelutarjontaan lukeutuvat kokonaisvaltaiset jätehuolto-, vaihtolava- sekä viemärihuoltopalvelut.

Tärkeimmäksi arvoksi toiminnassamme nousevat vastuullisuus ja alan eteenpäin vieminen - meillä on Oulun vähäpäästöisimmät jäteautot ja olemme kulkeneet biokaasulla jo vuodesta 2018. Tule siis sinäkin tekemään kanssamme huomisen ympäristöstä entistä puhtaampi!