Kutevia taimenia juhliva Hupisaarten Kutuyö tarjoaa maksutonta ohjelmaa koko perheelle tänä lauantaina

27.09.2021

Tulevana lauantaina järjestettävä Hupisaarten Kutuyö -tapahtuma nostaa tähdeksi oululaisille tutun kaupunkipuiston ja siellä kutevat taimenet.

Oululaiset tuntevat Hupisaarten puistoalueen kauniina retkikohteena ja lapsiperheet viihtyvät sen leikkipuistossa. Moni ei kuitenkaan tiedä, että pinnan alla on itse asiassa elämää siinä missä maan päälläkin. Hupisaarten puroverkosto tarjoaa nimittäin kodin Suomessa harvinaiselle ja uhanalaiselle taimenelle, joka saapuu Hupisaarten puroihin kutemaan syksyn hämärissä. Tämän taustalla on vuodesta 2018 jatkunut puroverkoston kunnostaminen ja onnistunut hanke siirtää puroihin aikuisia taimenia.

Viime viikolla Luonnonvarakeskus laski puroihin jälleen kutuvalmiita taimenia, ja niiden elämää voi myös seurata suorana videolähetyksenä Luken Youtube-kanavalla.

Hupisaarten Kutuyö -tapahtuma lauantaina 2.10.2021 klo 14-21 tarjoaa kaupunkilaisille monenlaisia keinoja päästä näkemään näitä kaupunkipuistolle harvinaisia kaloja.

- Tapahtumassa on mahdollisuus opastettuun vesikiikarointiin, ja myös kalatarkkailukoppi avaa ovensa. Illan tullen kaloja voi bongailla lamppujen avulla. Vesieläimistä enemmänkin kiinnostuneille nähtävänä on myös pohjaeläimiä ja näytteitä erilaista vesistä, joiden PH-arvoja pääsee itsekin testailemaan. Kalamiehille ja -naisille tarjolla on myös esitystä kalan käsittelystä ja mahdollisuus maistella ahventa, luettelee tapahtuman järjestelyistä vastaavan Wadessa Oy:n toimitusjohtaja Anna Lanas.

Kalojen lisäksi tapahtuma nostaa esille Hupisaarten alueen toimijat ja luontoympäristön. Päivän aikana Oulu-oppaat tarjoavat minikierroksia, joilla esitellään alueen historiaa, tarinoita ja myyttejä. Kävijöillä on myös mahdollisuus päästä näkemään 120-vuotiaan Valjastehtaan uudistetut sisätilat. Hupisaarten luonto tarjoaa materiaalit kasvivärjäys- ja risutyöpajoille, joissa on oululaisia taiteilijoita opastamassa. Kasvihuone on poikkeuksellisesti avoinna iltaan saakka, ja alueen ravintolat palvelevat. Päivän aikana oululaisten oma kulttuuripersoona Jukka Takalo esiintyy puistossa tunnelmallisissa ympäristöissä. Hämärän tullen illan kruunaa tulishow.

- Päivä on täysin maksuton ja terveysturvallinen. Tapahtumassa on ohjelmaa pitkin päivää, joten kävijöiden odotetaan kulkevan tapahtumassa tasaisesti koko päivän aikana. Tällä tavoin pyritään varmistamaan, ettei ruuhkia ja siten altistusriskejä pääse syntymään, kertoo tapahtumaturvallisuudesta vastaava Nikolas Pajunen.

Tapahtuma on osa Luonnonvarakeskuksen koordinoimaa "Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohteena" -hanketta. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämänä. Oulun kaupunki on hankkeessa osarahajoittajana.

Koko ohjelma ja aikataulut ovat nähtävillä tapahtuman Facebook-sivulla.

Lisätietoja Hupisaarten Kutuyö -tapahtumasta:

Anna Lanas

Wadessa Oy

anna.lanas@wadessa.fi

044 317 1282