Juhlien koristelu eli somistus

24.02.2023

Juhlien koristelu eli somistus on hyvin merkittävä osa juhlien tunnelmaa ja vaikuttavuutta. Jos sinulla on aikaa, mielikuvitusta ja hiukkanen kädentaitoja, saat oikein hyvin toteutettua hyvinkin näyttävän somistuksen aivan itse. Näistäkin kolmesta vain kaksi on oikeastaan välttämättömyyksiä, koska Google voi korjata mielikuvituksen puutetta. Laitat vain hakuun "somistusideat", "koristeluideat" tai "DIY-koristeet" ja annat kuvahaun viedä mennessään.

Jos kuitenkin joko aikaa tai kädentaitoja puuttuu, voi olla parempi vaihtoehto tilata somistus ammattilaiselta. Usein tällöin saat somistussuunnittelun ja toteutuksen kokonaispalveluna. Voit kertoa somistajalle juhlasi teeman, somistukseen varatun budjetin, juhlatilan koon ja varustelun ja sitten vain nautit helppoudesta, kun asiantuntija laittaa ideasamponsa mylläämään ja sinä saat astua valmiiseen tilaan yhdessä muiden vieraiden kanssa. Muita somistajalle oleellisia tietoja ovat juhlaväen ikähaarukka, juhlijoiden määrä, illan ohjelma, pukukoodi ja tarjoilut. Somistuksen ja koristeiden kuuluu tukea ja voimistaa tilaisuuden tunnelmaa ja järjestäjän arvoja ja brändiä.

Hyvä koristelu ei koskaan häiritse tapahtuman ohjelmaa, näköyhteyttä esityksiin, ruoan tarjoilua tai kulkureittejä. Hyvin suunniteltu ja toteutettu somistus ei myöskään ole kohtuuttoman haastava asetella paikoilleen tai purkaa, koska ammattitaitoinen somistaja ymmärtää henkilöstökulujen merkityksen tilaisuuden pystytyksessä ja purkamisessa. Hyvät koristeet eivät myöskään aiheuta ylimääräistä sotkua juhlatilaan ja ne eivät missään tapauksessa saa aiheuttaa minkäänlaisia vaaratilanteita. 

Vastuullisesti toimiva tapahtumanjärjestäjä miettii juhlakoristelunsa myös kestävyysnäkökulmasta. Kertakäyttöiset halpishömpötykset voi unohtaa samantien. Suosi materiaaleja, jotka ovat kierrätettävissä tai tuotteita, jotka ovat jatkokäytettävissä. Jos et pysty säilömään koristeita omaan jatkokäyttöön, hyödynnä vuokratuotteita. Unohda halvat, kertakäyttöiset tuotteet, etenkin jos ne jopa tilataan kauempaa vain tätä yhtä tilaisuutta varten. Sen sijaan panosta kestävään, pitkäaikaiseen laatuun, hyvään suunnitteluun ja lähituotteisiin. Tämä on brändistään huolehtivan tapahtumajärjestäjän

Koristeiden kokoa kannattaa miettiä. Suuressa juhlatilassa pienet, vaivalla tehdyt yksityiskohdat jäävät helposti huomaamatta, eivätkä ne riitä luomaan riittävää vaikuttavuutta ja wow-elementtiä. Niiden valmistaminen, kuljetus, asettelu ja purkaminen vievät kuitenkin huomattavan määrän aikaa, joten kannattaa miettiä onko hyöty sen arvoinen. Suureen tilaan suurikokoiset somisteet puolestaan voivat olla loistava vaihtoehto. Vaihtoehtoisesti mieti voisiko tilassa olla somistusryhmiä sen sijaan, että koko tila on yritetty tunkea täyteen tilpehööriä.

Ei muuta kuin iloa, avaraa katsetta ja tekemisen riemua!