Kutevia taimenia juhlitaan taas tulevana lauantaina Hupisaarilla

02.10.2023

Tulevana lauantaina Oulun Hupisaarilla pääsee taas viihtymään monipuolisen ohjelman parissa koko perheen voimin, kun Hupisaarten Kutuyö -tapahtuma leviää puiston alueelle

Hupisaarten Kutuyö tuo lauantaina klo 14-21 Hupisaarten kaupunginpuistoon monenlaista nähtävää ja koettavaa koko perheelle. Tapahtuman aloittaa Oulu-kirjainten julkistaminen suihkulähteiden puoleisella rannalla, ja päivän aikana pääsee seuraamaan myös moottorisahaveistoksen valmistumista Paratiisisaarelle. Taiteilija Raine Körkön teos "Kutukulta" tulee jäämään saarelle pysyväksi taideteokseksi.

Tapahtuma saa nimensä taimenista, joita kutee puiston puroissa. Hupisaarten Kutuyö järjestettiin vuosina 2019 ja 2021 osana Luonnonvarakeskuksen koordinoimaa "Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohteena" -hanketta. Hankkeen päätyttyä tapahtumaa ei järjestetty vuonna 2022. Tänä kesänä saatiin kuitenkin iloinen uutinen, kun Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluiden hallinnoima maa ja mittaus -yksikkö päätti jälleen jatkaa noin 2000 kävijää kerännyttä koko perheen ilmaistapahtumaa.

- Tapahtuma päätettiin järjestää uudelleen aiemmasta tapahtuma saadun hyvän palautteen vuoksi. Myös viimekertainen kävijämäärä kannusti miettimään tapahtumaa uudelleen, kertoo kaupunginpuutarhuri Heikki Pulkkinen.

Oulun kaupunkiympäristöpalveluiden tavoitteena on myös lisätä edelleen Hupisaarten näkyvyyttä monipuolisena kaupunkiluontokohteena.

- Ohjelmassa on tänäkin vuonna monenlaista nähtävää, tehtävää, opittavaa ja tutkittavaa koko perheelle, kertoo Anna Lanas tapahtuman järjestelyistä vastaavasta Wadessa Oy:stä.

- Luvassa on muun muassa luonnonmateriaaleja hyödyntäviä ohjattuja työpajoja, opastettuja puistokierroksia, kalojen tarkkailua, lisättyjä grillauspaikkoja, taikuutta ja tulishow.

Kaloihin ja muihin vesieläimiin pääsee päivän aikana tutustumaan monella tavalla. Padon lähellä sijaitseva Oulun Energian kalantarkkailukoppi avaa ovensa lasin takaa tarkkailulle, kun taas puiston padon puoleisella reunalla kävijä voi kiskoa kahluusaappaat jalkaansa ja kiikaroida kaloja suoraan purosta. Samalta paikalta löytyy pohjaeläimiä kuten vesiperhosia ihasteltavaksi, tietoa alueella tehdyistä talkootöistä ja kalaisia maistiaisiakin 400 ensimmäiselle.

Opastettuja kierroksia tehdään kaksi kertaa tunnissa puiston historiaan, tarinoihin ja vesistöön liittyvistä aiheista ja Pohjois-Pohjanmaan museossa voi tutustua ParasRakas museo -labraan ja pop up -työpajaan. Puiston alueella taikuri viihdyttää lapsia neljä kertaa päivän aikana ja illan päättää lopuksi tulishow.

Hämärän laskeuduttua on hyvä mahdollisuus nähdä kaloja taskulampun avulla, ja järjestäjät kannustavatkin kävijöitä ottamaan omat lamput mukaan. Laukkuun kannattaa pakata myös makkaraa tai muuta grillattavaa, koska kaupunkiympäristöpalvelut tuovat grillausalueelle lisägrillien lisäksi valmiiksi myös polttopuita.

Lisätietoja Hupisaarten Kutuyö -tapahtumasta:

Anna Lanas, Wadessa Oy

anna.lanas@wadessa.fi

044 317 1282

www.hupisaartenkutuyo.fi

Lisätietoja Hupisaarten puistosta ja sen kunnostuksesta sekä taimenista:

Heikki Pulkkinen

Oulun kaupunkiympäristöpalvelut

heikki.pulkkinen@ouka.fi

044 703 2151