Alkuun tapahtuman järjestämisessä – 7 yleistä kysymystä vastattuna

15.03.2021

Sillä aikaa, kun vielä elämme koronarajoitusten pidätteleminä, on hyvä alkaa valmistautumaan tulevaan. Mikäli hillitsemistoimet purevat ja asiat etenevät kuten hallitus kertoo toivovansa, turvallisia tapahtumia päästäisiin järjestämään jo tulevana kesänä, eli ihan muutamien kuukausien päästä. Tämä tarkoittaa, että suurten tapahtumien kohdalla järjestelyt ovat jo pitkällä, ja pienten tapahtumien suunnittelu- ja järjestelytyöt on korkea aika aloittaa nyt. Sitä silmällä pitäen kokosimme listan yleisimmistä kysymyksistä, joita olemme kuulleet tapahtuman järjestämisestä haaveilevilta.

1. Saako kuka tahansa järjestää tapahtuman?

Tapahtumia on monenlaisia, mutta jos yleisötilaisuuksia ajatellaan, sellaisen saa järjestää täysivaltainen henkilö, yhteisö tai säätiö (Kokoontumislaki 12 §). Valvonta, lupaprosessit ja muut rajoitukset ja säätely koskevat tapahtuman järjestelyitä, aluetta, turvallisuutta, ympäristövaikutuksia ja monia muita asioita. Kunhan ne hoidetaan asianmukaisesti, on kenellä tahansa tuon pykälän täyttävällä oikeus järjestää tapahtuma.

2. Mitä lupia tarvitsen?

Se, mitä lupia tarvitset tapahtumaasi, riippuu siitä missä tapahtuma järjestetään ja mitä siellä tapahtuu. Heti jos tapahtumasi on yleisellä alueella, on sinun haettava alueenkäyttölupaa. Jos väkeä odotetaan useita satoja, tulee sinun tehdä ilmoitus suuresta yleisötilaisuudesta poliisille ja alueesi ympäristöviranomaiselle. Jos tiedossa on melua, teet ympäristöviranomaiselle ilmoituksen melua aiheuttavasta toiminnasta. Jos tapahtumassa on anniskelua, tarvitset anniskeluluvan alueesi aluehallintovirastolta. Vaikka joidenkin näiden nimi on "ilmoitus", ovat ne kuitenkin lupahakemuksia, ja sinun on noudatettava lupapäätöksen ehtoja. Eri kunnissa on eroja lupien hakuprosesseissa ja ehdoissa, joten tarkista oman kuntasi käytännöt. Lupien kanssa on myös oltava ajoissa: hakemusten jättöpäivät vaihtelevat yleensä 5 arkipäivästä 30 vuorokauteen, mutta hakemukset kannattaa aina laittaa menemään mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, jotta ehdit tarvittaessa tehdä muutoksia järjestelyihin lupapäätöksen niin edellyttäessä. Mikäli olet epävarma oman tapahtumasi tarvitsemista luvista, kannattaa olla yhteydessä kuntasi tapahtumaneuvontaan, mikäli sellainen on. Toinen hyvä taho on kuntasi ympäristöviranomainen, joka hallinnoi monia päätöksiä ja osaa hyvin todennäköisesti neuvoa sinua myös muiden viranomaisten lupien pariin.

3. Ketä henkilöitä minun on palkattava tapahtumaani?

Mieti näinpäin: minkä kaiken haluat sujuvan tapahtumassasi? Huolehdi tekijä kaikkiin niihin asioihin. Haluatko että tapahtumaan pystytetään jotain rakenteita tai käytetään äänitekniikkaa? Tarvitset rakentajat, purkajat ja teknikot. Haluatko että tapahtuma pysyy siistinä ja alue on jälkikäteen siisti? Tarvitset väkeä puhtaanapitoon. Osa asioista kuuluu niin sanotusti pakettiin, eli jos vuokraat vaikka suuren juhlateltan, tulee tilauksen mukana osaavat rakentajat pystyttämään ja myös purkamaan sen. Myöskään ammattitason tekniikkalaitteistoa ei usein vuokrata ilman ammattiteknikkoa. Paljon on kuitenkin tehtäviä, jotka hoituvat ei-ammattilaisiltakin, kunhan heille on hyvät ohjeistukset. Silloin voit sopia urakasta vaikka paikallisen urheiluseuran kanssa, joka voi

mielellään ottaa tehtävät vastaan osana varainhankintaansa. Huomaa, että esimerkiksi turvallisuuteen liittyvät tehtävät edellyttävät kuitenkin virallisia pätevyyksiä.

4. Mitä kaikkea rakenteita yms. tapahtuma vaatii?

Kun sinulla on tapahtumasi sisältö suunniteltuna, käy jokainen kohta läpi niin että listaat mitä puitteita sen toteutuminen edellyttää. Esimerkiksi jos ohjelmassa on ruokailua, tarvitset tietenkin pöydät ja penkit tai tuolit. Jos on esiintymisiä, tarvitset mahdollisesti esiintymislavan, äänitekniikkaa ja tilasta riippuen todennäköisesti myös valotekniikkaa. Jo näiden myötä tiedetään, että tarvitset sähköä. Esiintyjäsi osaavat kertoa mitä tarpeita heillä on, joten kysy nämä heti sopimuksen tekemisen jälkeen. Käy myös läpi mitä kaikkea vieraat, esiintyjät ja henkilöstö tekevät päivän aikana, ja huomaat tarpeita sieltä. Hyvin mahdollisesti tarvitset jäteastioita ja vessoja.

5. Mitä pakollisia asioita on mistä pitää huolehtia, pitääkö olla jotain dokumentteja esimerkiksi?

Pakollisia huolehdittavia ovat ne viranomaisluvat, jotka koskevat sinun tapahtumaasi, näistä kerrottiinkin ylempänä. Näihin liittyy sitten erilaisia dokumentteja, jotka viranomaisille on toimitettava osana lupaprosessia. Ennen kaikkea nämäkin dokumentit ovat kuitenkin sinua itseäsi varten, jotta varmistut tapahtuman suunnittelu- ja järjestelyvaiheessa, että kaikki asiat on otettu huomioon ja hoidossa. Alueenkäyttölupaan saattaa liittyä esimerkiksi liikenteenohjaussuunnitelma, mikäli minkäänlaisia liikennejärjestelyitä on tarkoitus tehdä. Poliisille tehtävään ilmoitukseen liitetään pelastus- ja turvallisuussuunnitelma, ja tämä suunnitelma on erikseen lähetettävä pelastusviranomaisille. Sekä pelastusviranomainen että poliisi saattavat vaatia muutoksia suunnitelmaan tai saattaa tulla tekemään tarkastuksen ennen tapahtuman alkua. Nämä kannattaa ehdottomasti ottaa vastaan erittäin positiivisina asioina, koska näin pääset yhteistyössä viranomaisten kanssa varmistumaan, siitä että tapahtumasi on turvallinen. Kirjoittelin tästä aiheesta artikkelissa Viranomaiset tapahtumajärjestäjän kumppanina.

6. Mistä saan tapahtumaani ohjelmistoa ja kalustoa?

Mieti millaista ohjelmistoa tapahtumaasi parhaiten sopii huomioiden kohderyhmäsi ja tapahtuman tarkoituksen ja toki budjettisi. . Kun sinulla on mielessäsi sopivaa ohjelmistoa, ota yhteyttä niiden tarjoajiin. Monet esimerkiksi koomikot ja bändit ovat jonkun keikkamyyjän listoilla, jolloin esiintymisestä sovitaan tämän keikkamyyjän kanssa, ei itse esiintyjän. Kalustoa saa vuokralle tapahtumatekniikkaan tai tapahtumarakenteisiin kuten telttoihin keskittyneiltä firmoilta. Näiltä kannattaa kysyä paljon muustakin, tekniikkafirmoilta löytyy myös savukoneet, videotykit ja sähköosaaminen, ja telttafirmoilta kalusteet, aidat ja koristelutarvikkeita. Jätehuoltoyhtiöt vuokraavat jäteastioita ja vessoja

7. Voiko tapahtumilla tienata rahaa?

Tapahtumat todellakin ovat hyvä keino kasvattaa tuloja, yrityksen toimialasta riippumatta. Kuten muutkin markkinointimuodot, tapahtumienkin hyödyntäminen kasvutavoitteissa edellyttää tietenkin tietoa, huolellisuutta ja onneakin. Se on kuitenkin valtavan hauska ja erottuva keino asiakkaiden hankkimiseen ja sitouttamiseen sekä myynnin kasvattamiseen. Jos tämä kiinnostaa enemmän, voit ottaa yhteyttä niin katsotaan yhdessä voisimmeko olla avuksi vaikka konsultoiden.

Toivottavasti tämä muutaman kohdan pintaraapaisu on sinulle avuksi! Mikäli innostut järjestämään tapahtuman yrityksesi, yhdistyksesi tai seurasi kanssa ja kaipaat ammattilaisten tukea, tarjoamme budjettiystävällisenä vaihtoehtona konsultaatiota avuksesi. Näin saat kokeneiden ammattilaisten tiedot ja verkostot hyödyksesi, ja säästät hyvin pitkän pennin. 

Onnea ja menestystä tapahtumaasi!

Anna Lanas

Toimitusjohtaja, omistaja, tapahtumatuottaja

anna.lanas @ wadessa.fi

044 317 1282